CrF1nge

"If you live with apes man, it's hard to be clean" - Marilyn Manson

F1 2020 összefoglaló

Sziasztok!

Értékelem az év futamait és megemlítek pár dolgot a futamokkal kapcsán, nem mellesleg készítettem pár díjat a versenyzőkről. Az ötletet a TheHande oldal inspirálta, de a F1rka oldal is sokat tett érte hogy elkezdjem.

A saját véleményemet osztom meg, nem objektív, vagyis valószínűleg pár dologban nem fogunk egyetérteni.

Jelmagyarázat futamértékelésnél:
Sötétzöld = Kiváló
Zöld = Jó
Kék = Átlagosnál jobb, de nem annyira jó
Szürke = Átlagos
Sötétszürke = Átlagosnál gyengébb, de még nézhető
Narancs = Rossz
Piros = Borzalmas, inkább nézek High School Musicalt
Fehér = Nem lehet kategorizálni - se nem jó, se nem rossz, se nem átlagos, RITKA

Jelmagyarázat pontszámoknál és díjaknál:
* = Nem végleges értékelés
! = Változott a véleményem
? = Vannak kétségeim
Jutalom nélküliek nyertese = Aki a tizenegyedik helyen végzett és legközelebb állt a pontszerzéshez
A báránybőrbe bújt farkas = Az a pilóta kapja meg, aki lehet hogy nem szerzett sok pontot (vagy semennyit), de szerintem ugyanúgy megérdemel némi figyelmet, mondhatni egy Második Nap Versenyzője díj

image.jpg

Futam értékelések

  1. Olasz Nagydíj - Tökéletes példa arra, hogy nem kellenek feltétlenül egymás melletti akciók és ütközések ahhoz hogy egy futam érdekes legyen. Bottas hátraesése és túlmelegedési gondjai már megalapozta azt hogy nem lesz egy átlagos futammal dolgunk. Magnussen kiesése után Leclerc balesete érkezett, köztük Hamilton és Giovinazzi büntetésével folytatódott, Verstappennek gondjai akadtak, Albon még mindig nem találta meg magát az autóban, így már csak az volt a kérdés, hogy a tavaly még hülyére alázott Gasly vagy Sainz nyerjen. A sikernek előbbi örülhetett.
    A nap versenyzője : Pierre Gasly - Az alagút után végre kimászott a gödörből és egy kezdeményezett helyzetet kihasznál és nyert is
    A nap legrosszabb szereplése : Alexander Albon - Idén teljesen szétesett, az idei Red Bull alapból nehézkes vezetni, sokszor Verstappennek is nehéz, de Albonnak meg különösen kemény.
    Jutalom nélküliek nyertese : Nicolas Latifi - Lehet hogy nem egy bajnoki alkat, de meglepően jól vezetett.
    A báránybőrbe bújt farkas : Nicolas Latifi - Ezt is ő nyerte meg. Legyőzte csapattársát, remekül védekezett és talán némileg látszik benne egy halvánnyi szikra.

  2. Ausztriai Nagydíj - Verstappen kiesése után nem volt kérdés, Mercedes egy-kettő lesz, de pár csata viszonylag szórakoztatott. Amikor végre összecsapna Hamilton és Bottas, felütötte a fejét egy furcsa technikai probléma, amitől lelassultak. Az első SC fután aztán elindult a buli. Sok csata és ütközés is történt, a Mercedes kockáztatott a kopott abroncsokon és Raikkonen kereke is elkezdett magától versenyezni. Hamar ki is esett a finn. Egy inkább átlagos futam szépen lassan átváltott egy olyanná, ami megszégyenítette a tavalyi brazil versenyt.
    A nap versenyzője : Charles Leclerc - A gyengélkedő Ferrarival második helyre behozni szép teljesítmény, főleg hogy mögötte olyan vad pilóták voltak mint Norris, Hamilton, Sainz, Ricciardo és Perez.
    A nap legrosszabb szereplése : Sebastian Vettel - Oké, hogy gyenge a Ferrari. De hogy nem tudta megelőzni Giovinazzit? Nem mondanám rossz pilótának Vettelt, nem fekszik neki az idei kocsi, de azért a mezőnybe való beleszürkülését furcsáltam.
    Jutalom nélküliek nyertese : Nicolas Latifi - Tényleg egy hajszálon múlt az egy darab pontocska.
    A báránybőrbe bújt farkas : Alexander Albon - Amíg nem ütközött és nem mondta fel magát az elektronika, addig remekül versenyzett.

  3. Szahíri Nagydíj - Hamilton kihagyta a hétvégét és három pilótacsere is történt, helyét Russell vette át. Második helyről rajtolva elsőnek fordult. Leclerc kiütötte Perezt, Verstappen meg a gumifalhoz menekült, csak a mexikói tudta folytatni versenyt. A verseny vonatozásra változott, amíg Aitken első szárnyát le nem szedette a fallal, és habár tudta folytatni, a SC bejött. A Mercedes teljesen elrontotta Russell és Bottas kerékcseréjét, majd a brit még egyszer kijött, mert rossz gumikat raktak. A verseny újraindítás során defektet kapott, így az utolsó néhány körben feljött a kilencedik helyre a 15.helyről(!) a kopott gumikon közlekedő Bottas mögé. Perez végre megszerezte az első győzelmét, Ocon meg az első dobogóját, Stroll megint harmadik lett.
    A nap versenyzője : Sergio Perez - Ennyi év középcsapatban való nyűglődés és dobogók után győzött!
    A nap legrosszabb szereplése : Valtteri Bottas - Lehet hogy gyakorlatilag zsigerből vesztett Russell ellen, de inkább a 2014 óta uralkodó Mercedes még mindig ennyire amatőr hibákat képes véteni, ami még a Virginnél is közröhejnek számítana, szégyen. De mivel a csapat hibája volt, ezért csak félpontot adok Bottashoz.
    Jutalom nélküliek nyertese : Pierre Gasly - Sokáig benn volt a Top 10-ben simán, de rosszabbul jött ki a SC fázis után.
    A báránybőrbe bújt farkas : George Russell - Első alkalommal a győzelemért hajtott, majd a lehetetlenből kitörve meg szerezte az első pontjait. Elképesztő teljesítmény

  4. Török Nagydíj - Ékes bizonyíték arra, hogy a dominancia ellenére láthatunk őrült futamot. Hamilton most ténylegesen megérdemelte a hetedik világbajnoki címet és a győzelmet. Stroll és Verstappen balszerencséi miatt hátraestek, de helyettük a Ferrari és Sainz szólt bele a dobogóba, amit kis híjján Leclerc szerezte meg a második helyett, de egy hiba miatt Sainz is majdnem megelőzte. Bottas pocsékul ment, pont mint Massa a 2008-as Brit Nagydíjon. Raikkonen is csak bukdácsolt. A vége felé kevesebb lett az akció, de örömmel ajánlom ettől függetlenül megnézésre.
    A nap versenyzője : Lewis Hamilton - Kockázatot vállalt a kopott intereken, ami végül be is jött. Sokáig úgy tűnt, hogy nem fog tudni nyerni, de mégis bezsebelte a győzelmet.
    A nap legrosszabb szereplése : Valterri Bottas - Albon után idén Bottas nyújt borzasztó teljesítményt, nem tudom hogy most mi van nála.
    Jutalom nélküliek nyertese : Esteban Ocon - Szép teljesítmény annak ellenére, hogy az első körben kétszer megforgott.
    A báránybőrbe bújt farkas : Carlos Sainz - Szépen lassan jött fel a dobogó közelébe, holott erre nem igazán lehetett számítani.

  5. Portugál Nagydíj - Az izgalmas első húsz kör után lecsillapodtak a kedélyek, de azért volt szép kerék a kerék elleni csaták. A McLaren és Raikkonen az első körös parádéjukra egy jó ideig emlékezünk majd. A túl kemény keverékek és a hidegebb időjárás kicsit összezavarta a pilótákat. Jobban mentek 50 körös közepesekkel mint 10 körös lágyakkal, ilyent is ritkán találni. "Kicsit" túl erős volt a DRS hatalma, rövidebb zóna is bőven elég lett volna.
    A nap versenyzője : Sergio Perez - Lehet hogy a végén szenvedett, de utolsó helyről ennyire elől végezni a Racing Pointtal nem kis munka.
    A nap legrosszabb szereplése : Lance Stroll - Ő a Racing Point másik vége. Lehet hogy nem egy vészes pilóta, de ezen a hétvégén végig rakoncátlankodott és nem is teljesített jól.
    Jutalom nélküliek nyertese : Kimi Raikkonen - Elég szomorú hogy nem szerzett pontot a mezőny egyik leggyengébb autóval azzal a kiváló kezdéssel amit leművelt.
    A báránybőrbe bújt farkas : Pierre Gasly - Eredetileg Leclercet akartam, de valahogy meglepett Gasly teljesítménye is. Jó stratégia, kiváló vezetés.

  6. Toszkán Nagydíj - Sok mindenre készültünk, de roncsderbire nem. Habár a töréseken kívül nem sok akció történt, de voltak érdekes akciók is, igaz, nem sok. Két piros zászló is előfordult és két plusz rajt is előfordult. Nem az év versenye, de valahogy mégis kiemelkedik.
    A nap versenyzője : Alexander Albon - Élete első dobogója egy ilyen szezon alatt, ahol végig csak bukdácsol, holott tavaly utolsó helyről tudott mutatványozni.
    A nap legrosszabb szereplése : Valtteri Bottas - Látványosan nem tud mit kezdeni Hamiltonnal, akár milyen kedvező helyzetben van, mindig mögötte végzi.
    Jutalom nélküliek nyertese : George Russel - Williams itt volt a legközelebb a pontszerzéshez, de a második újraindítás nem jött neki jól.
    A báránybőrbe bújt farkas : Kimi Raikkonen - FOR WHAT?! Ez minden elárul. Egész jól teljesített.

  7. Magyar Nagydíj - Lehet hogy dominált a Merci, de valahogy egy alulértékelt futamnak tartom. A Haas húzása pontot hozott Magnussennel, Verstappen a rajt előtti balesete után dobogósként végzett és néhány oda-vissza előzést is láthattunk. Szórakoztató futam, nem az év versenye, de lekötött. Egyedül csak a newbie F2 fanok szólják le ezt a nagydíjat általában ahogy láttam, de ez mellékes.
    A nap versenyzője : Max Verstappen - Egy sérült Red Bullal ilyen jól menni egész korrekt.
    A nap legrosszabb szereplése : Nicolas Latifi - Egy futam erejéig átment Chanoch Nissanyba.
    A jutalom nélküliek nyertese : Charles Leclerc - Ezúttal Leclerc maradt alul, bármennyire is próbálkozott, csak körberöhögték gyakorlatilag, gyenge a Ferrari.
    A báránybőrbe bújt farkas : Kevin Magnussen - Jó taktikával pontot szerzett a gyenge Haassal.

  8. 70.-ik Évfordulói Nagydíj - Ennyire kacifántos futam elnevezést még nem volt dolgom, általában 70-es futamnak becézem. Verstappen nyert a gumikkal szenvedő Mercedesek előtt. Sokak szerint történt semmi akció a pályán, de ez egy átlagos silverstone-i nagydíj, mivel itt rohadt nehéz előzni tehát csodát nem kellett volna várni, a tavalyi futam is csak amiatt lett népszerű, mert Leclerc és Verstappen egymással bíbelődtek. Verstappen nélkül is jobb futam lett volna mint a másik brit futam, mindenki szenvedett a gumijaival és nem lehetett tudni, hogy ki hogy kezeli az abroncsokat. Érdekes volt nézni.
    A nap versenyzője : Max Verstappen - A domináns Mercedest nehéz lelőni, de valahogy mégis sikerült neki.
    A nap legrosszabb szereplése : Daniel Ricciardo - Kissé szét volt esve, hátra is csúszott rendesen.
    A jutalom nélküliek nyertese : Pierre Gasly - Volt jobb futama is idényben.
    A báránybőrbe bújt farkas : Charles Leclerc - Újabb kemény eredmény a nehezen kezelhető Ferrarival. Well done!

  9. Eifel Nagydíj - A hideg idő és a szemerkélő eső sok csatát hozott magával, némi ütközés is belefért és most láthattuk éles helyzetben a Pirelliket hideg időben. A futam utolsó húsz köre kissé leülepedett, de érdemes megnézni.
    A nap versenyzője : Nico Hülkenberg - Utolsó helyről úgy hogy csak az időmérőn vezetett a hétvégén pontokat szerezni komoly teljesítményre vall.
    A nap legrosszabb szereplése : Alexander Albon - Csúnya bajok lehet nála ha már ennyire nem tud mit kezdeni az ellenfeleivel.
    A jutalom nélküliek nyertese : Sebastian Vettel - Közel volt. Maybe next time!
    A báránybőrbe bújt farkas : Daniel Ricciardo - Az idei Renault kezd fejlődni, egy ideje kinézett neki egy dobogó, de most meg is szerezte.

  10. Stájer Nagydíj - Az előző ausztriai hétvége után ismét hozott jó csatákat, de ez nem lett annyira érdekes, de azért szórakoztatott. Sergio Perez kemény versenyzése után csoda hogy pontot szerzett az ütközés után. Norris megint remekül teljesített, Sainz lehet hogy nem brillírozott, de a leggyorsabb kört megfutotta. Ötödik helyért kemény csaták folytak.
    A nap versenyzője : Sergio Perez - Szinte a semmiből érkezett a Top 5-be, de az Albonnal való ütközés miatt csak a 6. hely maradt.
    A nap legrosszabb szereplése : Pierre Gasly - Nem igazán úgy alakultak neki a dolgok, ahogy kéne.
    A jutalom nélküliek nyertese : Kimi Raikkonen - Legalább nem keltek életre az abroncsa.
    A báránybőrbe bújt farkas : Lando Norris - Lehet hogy Perez autója sérült volt, de az utolsó kanyarban előzni a cél előtt 500 méterrel valódi mutatvány.

  11. Emilia Romangia Nagydíj - Egy érdekesebb start után erősen leülepedtek a kedélyek. Bottas sérülése és a szerencsésen kijövő VSC fázis miatt Hamilton könnyedén elnyújthatta a kiállását és el tudott lépni Verstappenttől, akinek szétrobbant a kereke és bejött a SC. A biztonsági autó alatt Russel törte össze magát, pedig pontokért versenyezett volna. Az újraindítás után kisebb káosz alakult ki miután Albon elnézte az újraindítást és ki is pörgött. De a futam nagy részén nem történt sok minden.
    A nap versenyzője : Lewis Hamilton - Gumi spórolással megnyújtotta az első kiállását és el tudott lépni.
    A nap legrosszabb szereplése : Alexander Albon - Egész futamon nem előzött, és amikor figyelnie kellett volna a legjobban, akkor hátra esik.
    A jutalom nélküliek nyertese : Nicolas Latifi - Williams már versenytempóban is elkezdtek fejlődni, nem estek hátra.
    A báránybőrbe bújt farkas : Kimi Raikkonen - Végéről indulva egy jól kivitelezett taktikával pontot tudott szerezni.

  12. Bahreini Nagydíj - Grosjean horrorisztikus balesete és Stroll bukfence után a futam nagy része unalmas volt, hiába a taktikai csata. Bottas hátraesése után többet vártam volna izgalom szempontjából. A két Renault kakaskodása és a Hamilton-Verstappen közti ping-pongozása némileg érdekesnek mondható. Gasly a szenvedő gumikkal még hozott volna némi érdekességet, de Perez leállása után bejött a SC.
    A nap versenyzője : Romain Grosjean - Elképesztő hogy csak egy lábficammal és törött bordával úszta meg.
    A nap legrosszabb szereplése : Sebastian Vettel - A futamon senki nem teljesített hű de rosszul, de ha választani kellene valakit, akkor talán Vettelt mondanám.
    A jutalom nélküliek nyertese : Danil Kvyat - Szerintem nem ő okozta a balesetet, mivel már nem tudott hova menekülni, de ha valaki szerint ő torpedózott, azzal sincs gondom különösen, csak sok érvet nem kaptam eddig. Haha, Torpedó, haha, értitek? Jobb is lehetett volna a futama, de most ezzel kell beérnie.
    A báránybőrbe bújt farkas : Sergio Perez - Amíg ki nem esett, addig szépen hozta a harmadik helyet.

  13. Orosz Nagydíj - A legtöbb Sochi futamhoz képest még egész jó volt, de ha attól eltekintünk, akkor egy átlagos versenyt láthattunk. Hamilton drámázott kiakadt, némi jó csatát láttunk, de a a közepénél teljesen leülepedett és csak a végén volt pár érdekesebb jelenet.
    A nap versenyzője : Sergio Perez - Különösen jól ment, Hamiltonnal egy tempót ment.
    A nap legrosszabb szereplése : Alexander Albon - Lando Norrist akartam először, de végiggondoltam hogy tavaly Albon ebben a helyzetben ötödik lett, most meg nem...
    A jutalom nélküliek nyertese : Antonio Giovinazzi - Nem vettem észre egész futam alatt, de valahogy mégis 11.-ik lett
    A báránybőrbe bújt farkas : Danil Kvjat - Egész jól ment ahhoz képest hogy idén teljesen beleszürkült a mezőnybe.

  14. Brit Nagydíj - A két baleset után kevés akció történt. Nagyon hasonlít a 2017-es futamra, mivel ott is egy unalmas futam végénél történt a defekt dráma.
    A nap versenyzője : Lewis Hamilton - Egy defektes autóval körbe érni és nyerni szép dolog. Sokan nem értik hogy miért nem jött be a boxba, holott egyértelmű, hogy utolsó körben nem muszáj kijönnie a versenyzőnek és akkor nincsen büntetés.
    A nap legrosszabb szereplése : Romain Grosjean - Lehet hogy a Haastól többet nem kellett várni, de valamiért ennek ellenére is gyengébben teljesített.
    A jutalom nélküliek nyerte : Valtteri Bottas - Pont kicsúszott a pontszerzők között miután kijött a defektes kerekét lecserélni.
    A báránybőrbe bújt farkas : George Russell - Utolsóról az 12. helyre felvinni a Williamst nagyon szép munka.

  15. Abu Dhabi Nagydíj - Az első fele átlagos volt, a második felével pedig embereket el lehet riogatni az autósport világától. Perez utolsó Racing Pointos/Force Indiás versenyén kiesett, Albon első jó versenyét futotta a szezonnyitója óta. Semmi speciális nem történt, az ígéretesnek tűnő stratégiai csata elmaradt mint a borravaló.
    A nap versenyzője : Daniel Ricciardo - Sokáig kint maradt keményekkel, végül leggyorsabb kört is megszerezte.
    A nap legrosszabb szereplése : Lance Stroll - Perez nem tudta segíteni a csapatot, hogy megszerezze a konstruktőri harmadik helyet, Stroll nem brillírozott, így csak húzni tudtam a számat.
    A jutalom nélküliek nyertese : Danil Kvyat - Nem produkált emlékezeteset, Oconnal próbált viaskodni egy ideig, de leszakadt róla.
    A báránybőrbe bújt farkas : Lando Norris - Nem vezetett rosszul, egy ideig negyedik helyen tartózkodott amíg Albon nem előzte meg és Ricciardo nem maradt kint keményeken még, de ötödik lett.

  16. Belga Nagydíj - 2013 óta nem volt ilyen rossz belga futam, de ez igencsak vérszegény lett. Túl erős DRS erre a pályára, SC után egy keverékkel végig csinálták a versenyt, kevés akció és az egyetlen érdekessége a baleset volt.
    A nap versenyzője : Daniel Ricciardo - Leggyorsabb köre után három másodpercre megközelítette Verstappent.
    A nap legrosszabb szereplése : Alexander Albon - Inkább a stratégiája volt meggondolatlan.
    A jutalom nélküliek nyertese : Danil Kvjat - Kissé gyengén muzsikált.
    A báránybőrbe bújt farkas : Pierre Gasly - Sokat javított a pozíciójához képest.

  17. Spanyol Nagydíj - Ha egy kivülállónak megmutatjuk az eredményt, még az is sírva fakad. Nagyon minimális csatározás, Leclerc kiesésén kívül nem volt dráma se, az eső meg messzebb áll a sporttól mint ördög a templomtól.
    A nap versenyzője : Sebastian Vettel - Jó stratégia érzéke pontot hozott a csapatnak. Látszik hogy azért még képes vezetni a járgányt.
    A nap legrosszabb szereplése : Alexander Albon - Lehet hogy nehéz az előzés és az autó se fekszik alatta, de azért a gyengélkedő Ferrarit nem tudja megelőzni az tényleg lefele mutató tendenciát mutat, főleg tavalyhoz képest.
    A jutalom nélküliek nyertese : Daniel Ricciardo - A hétvégén nem voltak erősek a Renault autói.
    A báránybőrbe bújt farkas : Carlos Sainz - Lehet hogy nem volt látványos a szereplése, de szépen legyűrte a csapattársát annak ellenére, hogy idén ő csillog úgy mint tavaly a spanyol.

 

A díjak

Az év versenyzője : Sergio Perez (4), Max Verstappen (2), Lewis Hamilton (2), Daniel Ricciardo (2), Sebastian Vettel (1), Nico Hülkenberg (1), Alexander Albon (1),  Charles Leclerc (1), Pierre Gasly (1), Romain Grosjean (1)

Az év legrosszabb versenyzője : Alexander Albon (4), Valtteri Bottas (2,5), Sebastian Vettel (2),  Lance Stroll (2), Nicolas Latifi (1), Daniel Ricciardo (1), Pierre Gasly (1), Romain Grosjean (1)

A jutalom nélküliek bajnoka : Nicolas Latifi (3), Kimi Raikkonen (2), Pierre Gasly (2), Danil Kvyat (2), George Russel (1), Charles Leclerc (1), Sebastian Vettel (1), Antonio Giovinazzi (1), Valtteri Bottas (1), Daniel Ricciardo (1), Esteban Ocon(1)

Az év farkasa : Carlos Sainz (2), George Russel (2), Lando Norris (2), Nicolas Latifi (1), Alexander Albon (1), Pierre Gasly (1), Kimi Raikkonen (1), Kevin Magnussel (1), Charles Leclerc (1), Daniel Ricciardo (1), Danil Kvjat (1), Sergio Perez (1)

A bejegyzés trackback címe:

https://crf1nge.blog.hu/api/trackback/id/tr9516264752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

CrF1nge

A Forma 1 önjelölt szakértőjének az oldala véleménnyel, érdekes posztokkal.

Friss topikok

  • Retroka Sensei: @Ferenc Éri: Bárcsak lett volna :/ Mondjuk mostanában eléggé összekapkodom a cikkeket, mivel mind... (2021.11.14. 16:25) Perez, Verstappen amigoja

Utolsó kommentek

  • Retroka Sensei: @Ferenc Éri: Bárcsak lett volna :/ Mondjuk mostanában eléggé összekapkodom a cikkeket, mivel mind... (2021.11.14. 16:25) Perez, Verstappen amigoja
  • Ferenc Éri: Ehhez a cikkhez egy felessel (vagy kettővel) több kellet volna, akkor lett volna átlagos:) (2021.11.08. 13:34) Perez, Verstappen amigoja
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása