CrF1nge

"If you live with apes man, it's hard to be clean" - Marilyn Manson

Az egylelátós versenyre készülve

Ahhoz képest, hogy a hétvége nem a legígéretesebbnek készült, mégis lehet említeni jó pár témát. Például miért csak egy lelátó van? Most nézzétek meg!

16329983004991.jpg

Az egész helyszínen szó szerint egy lelátó található! Ráadásul ez az egy is horrorisztikusan kicsi. Bahreinben meg kettő, amit szintén nem értek, de ott azért némileg több férőhelyt lehet látni, de ez ha jól emlékszem nyolcezer főt tud elhelyezni, ami nagyon kevés, főleg az Amerikai és Mexikói Nagydíjhoz képest.

Egy másik téma: "Ez mi?" - fogalmazódott a fejemben a kérdés nyolc évvel ezelőtt, mikor láttam hogy a GP2 Asia sorozatnak volt katari pályája és ránéztem a a pályavonal rajzára. Lehet hogy MotoGP-nek és a néhai WTCC-nek kiváló volt, de a formula autókkal igazi rémálom versenyezni, mivel nem lehet a másikat megelőzni, tehát Pereznek, Leclercnek, Ricciardonak és Verstappennek kőkeményen meg kell izzadni az előre haladásért. És mivel egész hétvégén remekül teljesítenek az Alpha Taurik és az Alpine-ok, ezért nehéz dolguk lesz. A McLaren alig talált irányt, Norris is csak vért izzadva tudott egy hatodik helyet összehozni, míg a Ferrarinál Leclerc érthetetlenül lassú. Nem tetszik a pálya, lehet rajta jó verseny, de olyan, mint egy S-budges Bahrein-Barcelona keverék.

És miért említettem az előbb Verstappent? Öt helyes rajtbüntetést kapott, mert dupla sárgánal, mert Gasly az utolsó pillanatokban egy kerékvető miatt az első szárnya megsérült, ami meg kivágta a gumiját és mindenhol törmelékek voltak, Sainz és Bottasról nem döntöttek, Bottas talán nem kap semmit, mert nem javított.

A versenyen a gumik lesznek főszerepben, durva aszfalt, sok és gyors tempójú kanyarok övezik a pályát, három lassú kanyarja van összvissz. Take it or leave it. Magyarul pályán való akció eléggé hasonlítani fog Barcelonához, ugyanúgy az első szektorban fog minden eldőlni. Viszont a rajt izgalmas lehet, pont úgy mint Barcelonában a kialakítása miatt, mivel tele van olyan kanyarokkal, ahol a fej-fej melletti csaták igen hajmeresztőre szoktak sikerülni, Mugello, Algarve, Paul Ricard, Hungaroring is ebbe a kategóriába tartoznak.

Ezen kívül a bajnokság is egyre szorosabb lesz, hála a Mercedes javulásának, így vélhetőleg az utolsó futamon fog eldőlni a bajnoki cím sorsa. Magyarul az idei szezont sokáig fogják emlegetni, habár Berstappen és Hamilton némileg érettebbek mint csapatfőnökeik, Toto és Horner szeretnek folyamatosan egymáshoz feszülni. Toto Wolfot először láthattuk őket a polkorrekt, karizmatikus üzletember helyett egy másik oldalát, amit eddig a Red Bull csinált és természetesen szét lett mémelve.

toto-1-1-560x315.jpg

Nézzetek erre, IMÁDOM! XD

Amiről még írnék, az a politika a Forma 1-ben. Ne tartsuk tévhiteket, mindig is volt, és nem, akkor is látványos volt a kapitalizmus Ecclecstone idejében, csak az idő szépít, csak éppen egy másik részét látjuk. A Mellrák Világnapját néhány pilóta szokta magára aggatni egy rózsaszín szalagot, sőt, 2017-ben az Amerikai Nagydíjon az ultralágyak rózsaszín színezést kaptak, 2008-ban a klíma válság miatt a Japán Nagydíjon zöld csíkokat raktak a gumikra. Nyilván nem lesz változás, szimplán csak tisztelgés. De ha valaki olyasmit lát, amivel nem ért egyet, akkor jönnek a szokásos érvek, hogy "ez már nem F1, hanem politika, nem kell behozni a sportba". És erre a példa a BLM és a Pride.

Egy rasszista ember - nevezzük Acsádnak - nem veszi észre, hogy ha a gumikra zöld csíkokat raknak, így tisztelegve a globális felmelegedés ellen, vagy hogy egy rózsaszín szalagot hord a csuklójánál a Mellrák Világnapja miatt, viszont ha valaki azt mondja, hogy a rasszizmus hülyeség és nem említ semmilyen rasszt, szimplán csak ennyit mond, Acsád egyből beindul, hogy ez már politika, feketék is ölnek, úgy viselkednek mint a majmok, ez is csak polkorrektségről, de mindig azzal kezdi a mondanivalóját, hogy "nem vagyok rasszista, DE...".

És ugyanez igaz a Magyar Nagydíjon lévő szivárványos pólókról és Hamilton Katari szivárványos sisakjáról. Addig senkit nem zavart hogy többen emlegetnek politikai témák, de a szivárványra úgy beindultak egyesek, hogy egyből károgták jó páran hogy "mindenki a saját országával törődjön", mert ugye önkritikát Szabó Pétertől tanulunk. Érdekes módon ezzel az érvvel senki nem jött, mikor Petrov megkérdőjelezte, hogy ha valaki coming outol, akkor mindenkinek kell-e, csak mivel olyant mondott amivel Acsád ezzel azonosulni tud, ezért nem zavarja, max annyit ír, hogy "VÉGRE VALAKI KIMONDTA AZ IGAZSÁGOT", pedig ugyanúgy politizált.

Nyilván lehet beszélni álszentségekről, meg hogy miért nem Szaúd-Arábiában coming outoltak - mert ugye támogatók ugye nincsenek -, de az már régen rossz, hogy a tisztelgés kimutatása ennyire kiakasztja az embereket, ami abszurd. Most képzeljük el azt az esetet lesarkítva, hogy valakit megvernek az utcán, segítesz, majd jön valaki és lecsesz mert hülye vagy.

Konklúzió, néha érdemesebb kimozdulni a komfortzónánkból mintsem a burkunkból okoskodunk, mert amúgy ez az állítás fordítva is igaz, mikor a túlzott politikai korrektség miatt szűk teret ad, lásd Youtube. A Forma 1 legalább nem egy hónapig tartott ki a programja mellett, és lehet hogy álszent, de legalább nem a legrosszabb végkifejlet felé halad, mert azért elmehetett volna bármikor egy szélsőséges irányba. Ecclestone is hasonlót csinált, de ő csak simán semleges akart maradni, míg a Liberty a kezdetleges tapogatózások után beleugrott a mély vízbe és jelenleg olyan helyzetben van, amit csak átevickélni tud egy ideig, az anyagi gondok miatt kell a pénz, viszont mivel elkezdték a WeRaceAsOne projektet, ezért abból sem szállhatnak ki, mivel az morálisan megkérdőjelezhetőbb, mint az arab futamok megrendezése.

A politika mindig bonyolult volt a Forma 1-ben, röviden nem lehet írni róluk.

Mindent leírtam amit lehetett, reménykedjünk egy jó futamban, hisz ez az idei szezon elképesztően változatos.

A bejegyzés trackback címe:

https://crf1nge.blog.hu/api/trackback/id/tr7816760836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

CrF1nge

A Forma 1 önjelölt szakértőjének az oldala véleménnyel, érdekes posztokkal.

Friss topikok

  • Retroka Sensei: @Ferenc Éri: Bárcsak lett volna :/ Mondjuk mostanában eléggé összekapkodom a cikkeket, mivel mind... (2021.11.14. 16:25) Perez, Verstappen amigoja

Utolsó kommentek

  • Retroka Sensei: @Ferenc Éri: Bárcsak lett volna :/ Mondjuk mostanában eléggé összekapkodom a cikkeket, mivel mind... (2021.11.14. 16:25) Perez, Verstappen amigoja
  • Ferenc Éri: Ehhez a cikkhez egy felessel (vagy kettővel) több kellet volna, akkor lett volna átlagos:) (2021.11.08. 13:34) Perez, Verstappen amigoja
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása